Torunn berättar: att mätta folket


”Mitt jobb är att mala säd på vridkvarnen. Av mjölet gör vi gröt och bröd. Jag ystar även mjölken till smör. Vi gör ost också, goda fina ostar till Disa och hennes gäster. Men varken ost eller smör är något som vi trälar äter. Gröt däremot, det står man sig bra på!”

En vridkvarn fungerar så att du häller säd i mittenhålet och snurrar den övre stenen med hjälp av en pinne. Mjölet rinner ut på sidorna. Se upp så du inte får stenmjöl mellan tänderna när du äter! Bilden är hämtad från Malung en glömd kvarnstensmetropol – PDF Free Download (docplayer.se)
Den här kvarnstenen hittades i den västra slänten i Ekeby.

Ibland hålls det stora gästabud här på gården. Då får Torunn och de andra tjejerna göra öl att bjuda gästerna på. Nedanför västra slänten håller de till då, mittemot förskolan som ligger på andra sidan vägen idag.

Recept på öl
  • blötlägg korn så att sädeskornen börjar gro
  • torka det grodda kornet (som kallas malt)
  • värm vatten i ett stort kar. Du kan använda stenar som legat i en eld och blivit varma. När stenarna hamnar i vattnet flyttas värmen från stenen till vattnet.
  • lägg i malten i det varma vattnet
  • rör om
  • tillsätt honung
  • låt stå i två veckor
Här står Torunn och rör i tunnan med malt och varmt vatten. Gertrud kommer med en varm sten att lägga i vattnet.
,