Torfinn berättar om viktlod


”Jag är på inköpsresa och har stannat till i Ekeby eftersom jag hört att de har bra ull här. Båten ska nu fyllas med ull och skinn som jag ska sälja vidare i Sigtuna. När jag handlar med mindre varor så använder jag min hopfällbara balansvåg med tillhörande vikter.”

Detta är ett av fem viktlod som hittades i Ekeby. Viktlodet väger 72 gram och tillhör en grupp tyngre viktlod med ett ingraverat mönster som härmar islamska mynt från 700-talet med skriften ”rasul Allah”, det vill säga ”Allahs profet” och ”bakh”, vilket betyder bra eller prima (ibid). Typen användes mest under 800-900-talen.
Detta är en balansvåg. Viklod lades i en ena skålen och den vara som handlades lades i den andra. När skålarna var lika höga vägde varan lika mycket som viktlodet. Källa: HST_DIG56399.jpg
Foto: Ola Myrin, Statens historiska museum (Creative Commons Erkännande 4.0 Internationell Publik Licens)

Viktlod påträffas på alla möjliga platser där människor rört sig. De finns på stora och små gårdar, i gravar och gömmor. Flest viktlod hittas på vikingatida hantverks- och handelsplatser. I Ekeby hittade vi fem viktlod.

Många viktlod var kulformiga med tillplattade poler, så som du ser på bilden här ovanför. Loden var av järn med ett skal i brons. Skalet fungerade som en slags försäkring så att ingen skulle kunna fila av metall och göra vikten lättare än vad som var stämplat på lodet.

Viktlod med bestämda vikter började användas under andra halvan av 800-talet, men blev inte vanliga förrän i slutet av 900-talet. De har använts vid handel, men också för uppvägning av (ädel-)metaller inom metallhantverk och vid betalning av tullavgifter.

Här kan du lära dig mer om vikter och vågar: (historiska.se)

,