Sverre berättar om smide


”Här i smedjan tillverkar jag alla verktyg och föremål som behövs på gården. Jag gör knivar och liar, hammare och spik. Till kvinnorna gör jag ullkammar, nålar och sisare (en sorts sax). Oftast arbetar jag i järn som vi själva framställer från myrmalm. Ibland får jag göra lås och nycklar. Då arbetar jag med brons också. Bronsen används dels för att sätta samman olika järndelar, typ som klister. Brons lägger jag också som ett ytterskal för att göra föremålen vackra.”

Detta är en dräktnål i järn som hittades vid utgrävningen i Ekeby. Den har haft samma funktion som en knapp, för att sätta ihop kläder, kanske en mantel.
Detta är en trasig nyckel som hittades i Ekeby. Den är gjord i järn, men har en ring av brons som håller samman den böjda öglan.

Järnsmide förekom på alla gårdar. På mindre gårdar var det bonden själv som lagade verktyg och gjort enklare föremål. På större gårdar fanns kunniga smeder som kunde göra mer komplicerade föremål och använda andra metaller än järn. Att jobba i en smedja var hårt slit. Till vissa moment behövde flera personer jobba samtidigt, i takt. Förmodligen hade Sverre i Ekeby en lärling som hjälpte honom då.

Här ser du några verktyg från 900-talet som hittades i Mästermyr på Gotland i början av 1900-talet. Foto: Myrin, Ola, Historiska museet/SHM (CC BY 4.0). Du kan läsa mer om fyndet här.
,