Asbjörn berättar: gårdens djur och grödor


”Här i Ekeby odlar vi vete, korn och lite råg. Vetet trivs bra här på våra leråkrar! Ute på ägorna går djuren. Disa äger många kor, men här finns också grisar, får, getter och höns. Dessutom har Disa några hästar som används för resor och transporter. Nästan allt vi använder kommer här från gården, men ibland jagar vi vilt och lägger vi snaror för att fånga räv, hare och ekorre. De har fina pälsar! Ja, också så fiskar vi förstås :-)”

I Ekeby odlades nästan lika mycket vete som korn. Det var ovanligt under vikingatid, vanligare var att nästan all odlad gröda var korn. Den typ av gårdar som har odlat mycket vete är ofta stora och rika gårdar. Men det är också så att vete växer bra i lera.

En annan sak som gör att vi tror att gården i Ekeby var stor och välmående är att vi hittade så mycket ben från grisar. Vid arkeologiska undersökningar av normalstora gårdar brukar som mest ett av fem ben vara från gris, i Ekeby var vart fjärde ben från gris. De grisben vi hittade var inte matrester utan ben som blivit över vid slakt, till exempel huvud och fotben. Därför tror vi att grisköttet åts på en plats i närheten, men utanför det område som undersöktes arkeologiskt.

Så här kan det ha sett ut i Ekeby under vikingatiden. På bilden syns moderna vildsvin äta ekollon. Under vikingatid gick grisar (som liknade vildsvin) fritt under sommarhalvåret. Grisar som äter ekollon ger ett smakrikt kött. Foto: Per A J Andersson.
,