”Mitt jobb är att mala säd på vridkvarnen. Av mjölet gör vi gröt och bröd. Jag ystar även mjölken till smör. Vi gör ost också, goda fina ostar till Disa och hennes gäster. Men varken ost eller smör är något som vi trälar äter. Gröt däremot, det står man sig bra på!”
Ibland hålls det stora gästabud här på gården. Då får Torunn och de andra tjejerna göra öl att bjuda gästerna på. Nedanför västra slänten håller de till då, mittemot förskolan som ligger på andra sidan vägen idag.
Recept på öl
- blötlägg korn så att sädeskornen börjar gro
- torka det grodda kornet (som kallas malt)
- värm vatten i ett stort kar. Du kan använda stenar som legat i en eld och blivit varma. När stenarna hamnar i vattnet flyttas värmen från stenen till vattnet.
- lägg i malten i det varma vattnet
- rör om
- tillsätt honung
- låt stå i två veckor